Loading Image
Πολιτιστικός Σύλλογος Μελίας
Η Μελία είναι ένα χωριό 18 χλμ. έξω από τη Λάρισα, πάνω στον οδικό άξονα της Π.Ε. Λάρισας-Βόλου. Η Κοινότητα Μελίας απαρτίζεται από το χωριό Μελία και τους οικισμούς Μόδεστο και Αναγέννηση. Ανήκει στο Δήμο Κιλελέρ και η οικονομία του είναι κατά βάση αγροτική. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την τελευταία απογραφή είναι 540 άτομα.
Ιστορικό ίδρυσης Πολιτιστικού Συλλόγου Μελίας
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελίας ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1981, μετά από πρωτοβουλία φιλοπρόοδων κατοίκων του χωριού. Υπήρξε για αρκετά χρόνια πολύ δραστήριος, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανύψωση του πολιτισμικού επιπέδου των κατοίκων. Ωστόσο, μετά από δέκα και πλέον έτη από την ίδρυσή του σταδιακά άρχισε να αδρανεί, μέχρι και που έπαυσε ουσιαστικά να δραστηριοποιείται. Έγινε μια προσπάθεια επαναδραστηριοποίησής του περίπου το 2007, η οποία όμως επίσης δεν κράτησε πολύ. Μετά από χρόνια ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 μια καινούρια ελπιδοφόρα προσπάθεια αναβίωσης του Πολιστικού Συλλόγου Μελίας από μια μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων που είτε διαμένουν, είτε κατάγονται από το χωριό. Τα μέχρι στιγμής δείγματα αυτής της προσπάθειας δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του Συλλόγου, με την προσπάθεια αυτή να έχει τύχει θερμής αποδοχής από το σύνολο των συγχωριανών. Ο Δήμος Κιλελέρ και το τοπικό συμβούλιο Κοινότητας Μελίας παραχώρησαν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελίας ως έδρα και χώρο υλοποίησηςτων δραστηριοτήτων του τη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μελίας, ενώ από τον Σεπτέμβριο παραχωρήθηκε στον Σύλλογο μας από τον Δήμο Λάρισας για μία φορά την εβδομάδα αίθουσα στη Λέσχη Πολιτισμού της συνοικίας Αγίου Γεωργίου Λάρισας.
Στόχοι του Συλλόγου μας
Σύμφωνα με το καταστατικό ίδρυσης του Συλλόγου μας στόχοι του αποτελούν: η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων, η πλατιά διάδοση γνώσεων κάθε επιστήμης και τέχνης, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλοβοήθειας και συλλογικής ευθύνης, η τόνωση της πενυματικής κίνησης του χωριού, η καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας, της ισότητας και της Δημοκρατίας, η δημιουργική συνεισφορά στην κοινωνική πρόοδο, η σωστή ψυχαγωγία των κατοίκων και τέλος η διατήρηση και διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Δράσεις του Συλλόγου μας
Από τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε και επαναδραστηριοποιήθηκε ο Σύλλογός μας, δημιούργησε τμήματα, όπου τα μέλη και οι φίλοι του έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές μορφές και εκφάνσεις του πολιτισμού και της λαϊκής μας παράδοσης. Λειτουργούν λοιπόν: τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών (παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων στο Πνευματικό Κέντρο Μελίας, καθώς και παιδικό τμήμα και τμήμα ενηλίκων στη Λέσχη Πολιτισμού Αγ. Γεωργίου Λάρισας), θεατρική ομάδα που φιλοδοξεί να ανεβάσει το καλοκαίρι θεατρική παράσταση,τμήμα χειροτεχνίας, όπου οι συμμετέχοντες ασχολούνται με διάφορες τεχνικές, όπως αναπαλαίωση επίπλου, ντεκουπάζ, κρακελέ, αλλά και κατασκευάζουν χειροτεχνήματα που θα διατεθούν στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του Συλλόγου, τμήμα αεροβικής γυμναστικής και zumba. Τα τμήματα παραδοσιακών χορών είχαν την ευκαιρία μέσα στο καλοκαίρι να δώσουν ικανό αριθμό παραστάσεων τόσο σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ, όσο και σε χωριά του ευρύτερου Νομού Λάρισας. Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας με άλλες συλλογικότητες είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε μαζί με πολλά τμήματα παραδοσιακών χορών πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Κιλελέρ στο φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κιλελέρ στο τέλος του καλοκαιριού. Στους άμεσους στόχους μας είναι η δημιουργία κινηματογραφικής ομάδας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός και η οργάνωση διαφόρων δράσεων για τους επόμενους μήνες ( Ομιλίες π.χ.γυναικολόγου-ογκολόγου για τον καρκίνο του μαστού, ψυχολόγου για θέματα που απασχολούν και δοκιμάζουν τον άνθρωπο στο πλαίσιο των σχέσεων και της καθημερινότητας, ευαισθητοποίηση σε θέματα όπως η αναπηρία και ο σεβασμός της προσβασιμότητας των Α.Μ.Ε.Α., το φαινόμενο του εκφοβισμού, η ενδοοικογενειακή βία, η διαδικτυακή απάτη κ.α.). Κεντρική θέση στο προγραμματισμό μας κατέχει η οργάνωση ανταμώματος απανταχού Μελιωτών, όπου, μέσα από ένα ογκώδες  αρχείο παλαιών φωτογραφιών που ψηφιοποιήσαμε, θα παρουσιαστεί συνοπτικά ένα ιστορικό των οικογενειών του χωριού, στιγμιότυπα από τις επαγγελματικές δραστηριότητες και τις κοινωνικές τους στιγμές, έτσι ώστε να ξαναθυμηθούνε οι μεγαλύτεροι και να μάθουν οι νεότεροι.

9 Δεκεμβρίου @ 18:00
18:00 — 18:30 (30′)