ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ

         Ο Δήμος Ζίτσας απλώνεται στο βορειοδυτικό γεωγραφικό τμήμα της Ελλάδος, ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος μετά τον Δήμο Ιωαννιτών. Βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων με πληθυσμό περίπου 17.000 κατοίκων.

         Η έδρα του Χορευτικού βρίσκεται στην Ελεούσα, ή αλλιώς Μπισδούνι, όπως λεγόταν περίπου έως το 1950, ενώ αποτελεί και έδρα ολοκλήρου του Δήμου. Στο λόφο Καστρί του Δήμου σώζονται κατάλοιπα οχυρωμένης αρχαίας πόλης  <Πασσαρώνα>, ενώ στις παρυφές του λόφου σώζονται λείψανα αρχαίου ναού προς τιμή του Αρείου Διός. Στην  την αρχαία Πασσαρώνα γεννήθηκε και μεγάλωσε η Ολυμπιάδα  η μητέρα του Μεγάλου Αλέξανδρου των Μακεδόνων.

         Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής αποτελεί ως απασχόληση πηγή εισοδήματος για μεγάλο τμήμα των κατοίκων του Δήμου Ζίτσας  Ο Δήμος  Ζίτσας φημίζεται για την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου με τις γνωστές εταιρείες Ζήνος και Γκλίναβος καθώς και για την παραγωγή προϊόντων  κοτόπουλου όπως της  Πίνδου και του Νιτσιάκου που αγγίζουν ένα σημαντικό ποσοστό στην ελληνική αγορά. Εξίσου γνωστή είναι η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη που στηρίζει την ντόπια παραγωγή που διακρίνεται για την φέτα της. Στις παρυφές του Δήμου βρίσκεται η βιομηχανική περιοχή καθώς και τα εργοστάσια εμφιάλωσης νερού όπως Ζαγόρι και Βίκος που αντλούν το νερό από πλούσιες πηγές του Νομού Ιωαννίνων.

         Το Χορευτικό του Δήμου Ζίτσας ιδρύθηκε το 2003. Σήμερα ανήκει στη Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου με πρωτοβουλία του Προέδρου της, κυρίου Βότσικα Αλκιβιάδη, και απαριθμεί περίπου 150 μέλη όλων των ηλικιών.

        Η εκμάθηση των παραδοσιακών χορών, η διδασκαλία εθίμων & δρώμενων, στοιχείων ιστορίας, λαογραφίας & φορεσιάς, πραγματοποιείται από τις καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής – Χοροδιδασκάλους, Κα Αποστολάκη Αλεξάνδρα και Κα Ζήκου Θεοδώρα.

         Στόχος μας είναι, με τη καταγραφή και αξιοποίηση της πλούσιας μουσικοχορευτικής μας κληρονομιάς, να διατηρηθεί αναλλοίωτη και να αναδειχθεί η παράδοση της Ηπείρου και όλων των περιοχών της Ελλάδας.

        Αυτή μας η προσπάθεια, υλοποιείται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο(Πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο) της Κοινωφελούς Επιχείρησης, στον οποίο διατηρείται και η αξιόλογη ιματιοθήκη με γυναικείες, ανδρικές και παιδικές φορεσιές, πιστά αντίγραφα πρωτότυπων εκθεμάτων.

      Τα μέλη του χορευτικού χωρίζονται σε έξι τμήματα, με βάση την ηλικία και την εμπειρία. Στη διδασκαλία των ανήλικων μελών ακολουθούνται σύγχρονοι μέθοδοι, με σκοπό τη διαπαιδαγώγηση και κοινωνικοποίηση τους με βάση τη παράδοση.

     Τα χορευτικά τμήματα συμμετέχουν σε κάθε λαογραφική και πολιτιστική εκδήλωση του Δήμου μας, σε φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συνδράμουν σε εκδηλώσεις άλλων φορέων και στη διοργάνωση σεμιναρίων με θέμα το Λαϊκό Πολιτισμό και τους παραδοσιακούς χορούς.

         Οι χοροί που θα  παρουσιαστούν  είναι:

         Χοροί της Ηπείρου

  1. Στης πικροδάφνης τον ανθό
  2. Ζαγορίσιο
  3. Τσάμικο
  4. Παραμυθιά
  5. Λυγαριά-πορτοκαλιά

         Τους χορούς παρουσιάζει το εφηβικό τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζίτσας.

4 Δεκεμβρίου @ 17:00
17:00 — 17:30 (30′)