Ο υγροβιότοπος Γκιτζή ή αλλιώς λίμνη Γκιτζή είναι ένα απείρου κάλλους φυσικό τοπίο, το οποίο βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Τρικάλων, στο Κεφαλόβρυσο. Η λίμνη αυτή είναι φυσική και όχι τεχνητή, καθώς το νερό της αναβλύζει από τον υπόγειο χώρο της, τα λεγόμενα “μάτια”, όπως αποκαλούν τις πηγές της οι ντόπιοι.
Για την πανέμορφη, αυτή, λίμνη γίνεται λόγος από την Τουρκοκρατία ακόμη, ενώ η σημασία της για την ανάπτυξη του χωριού είναι διαχρονική και αδιαμφισβήτητη. Χαρακτηριστικό δείγμα της συμβολής, αυτής, της λίμνης αποτελεί η μετατόπιση του χωριού, μιας και ο οικισμός του Κεφαλοβρύσου ή όπως αποκαλούνταν τότε, του Μερτσίου, δεν βρισκόταν πάντοτε στη σημερινή του θέση. Η αρχική θέση του οικισμού ήταν βορειοδυτικά της σημερινής τοποθεσίας, κοντά στην Αρχαία Φαλωρεια. Ωστόσο, ένα κοπάδι γουρουνιών που επισκέπτονταν συχνά την λίμνη, οδήγησαν τους κατοίκους του σ’ αυτή και, μετά από αυτή την ανακάλυψη, αποφάσισαν για βιοποριστικούς λόγους να μετοικήσουν τον οικισμό πέριξ της παραλίμνιας περιοχής.
Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι και το ότι στην λίμνη Γκιτζή αποδίδεται και η ονομασία του χωριού, το οποίο μέχρι πρότινος ονομαζόταν “Μικρό Μερτσι”. Σύμφωνα με τον θρύλο, εάν έριχνε κάποιος ένα αντικείμενο σε ένα ποτάμι του Μετσόβου, αυτό κατέβαινε με την ροή του νερού και κατέληγε στην λίμνη Γκιτζή, στη θέση μάτι. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε ένας ξακουστός ληστής της εποχής για να κατεβάζει τα κλοπιμαία του από το ορεινό Μέτσοβο στον θεσσαλικό κάμπο, αργότερα, ωστόσο, αυτός συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε. Μετά τον αποκεφαλισμό, το κεφάλι του το οποίο πετάχτηκε στο ποτάμι του Μετσόβου, έφτασε στην λίμνη Γκιτζή και βρέθηκε από τους συνεργάτες του.
Έτσι, εξαιτίας του κεφαλιού που έπλεε στα νερά της λίμνης, το χωριό Μικρό Μέρτσι μετονομάστηκε σε Κεφαλόβρυσο. Η λίμνη, της οποίας το βάθος έφτανε έως και 3,5 μέτρα, είχε και εξακολουθεί να έχει και σήμερα εξέχουσα σημασία για το χωριό. Οι κάτοικοι, για παράδειγμα, συνήθιζαν να ψαρεύουν στη λίμνη προκειμένου να συμβάλουν στο οικογενειακό τραπέζι, ψαρεύοντας μεταξύ άλλων, τους ξακουστούς Γκουνταράδες αλλά και τις πολυσυζητημένες καραβίδες, οι οποίες, όπως εξιστορούν οι παλιοί, αποτελούσαν εκλεκτό μεζέ. Επιπλέον, εκεί οι νοικοκυρές έπλεναν τα του νοικοκυριού τους, γινόταν αναβίωση εθίμων, και οι νέοι ερωτεύονταν και έδιναν τα ραντεβού τους. Μάλιστα, για τη νεολαία του χωριού η λίμνη χρησίμευε και ως “πλαζ”.
Την τελευταία εικοσαετία έχει γίνει μια προσπάθεια ανάπλασης της λίμνης, στην οποία συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες, δημόσιοι και ιδιωτικοί όπως: ο πάλαι ποτέ Δήμος Φαλώρειας , ο Δήμος Τρικκαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και, κυρίως, ο Σύλλογος Φίλων της λίμνης Γκιτζή, ενώ το μεράκι και η χρηματοδότηση του ιδιωτικού παράγοντα κρίθηκε καθοριστική για την τελειοποίηση του πανέμορφου αυτού οικολογικού πάρκου. Μετά από διάφορες παρεμβάσεις (κατασκευή φράγματος, κατασκευή νησιού, περίφραξη, δενδροφύτευση, εκτροφή ζώων και πουλιών), η λίμνη μπορεί να αποτελέσει και μια ιδιαίτερη μορφή ψυχαγωγίας, αφού εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς πέρα από τη γαλήνη του φυσικού τοπίου και, ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Μπορεί να θαυμάσει σπάνια είδη πτηνών που φιλοξενούνται εντός του νησιού της λίμνης, να φωτογραφίσει την φύση, αλλά και να απολαύσει τον καφέ του και το γεύμα του με θέα τα κρυστάλλινα νερά της λίμνης.
Ταυτόχρονα, ο χώρος είναι ιδανικός και για παιδιά, αφού εκτός από τις παιδικές χαρές που υπάρχουν γύρω από την λίμνη, τα φιλικά πτηνά και ζώα μπορούν να φέρουν τους μικρούς μας φίλους ένα βήμα πιο κοντά στη φύση! Καλή περιήγηση!
δραστηριοτητες Στη ΛιΜνη
- Περιπατητική Διαδρομή γύρω από τη λίμνη
- Έκθεση με υδρόβια πουλιά στο νησάκι της λίμνης
- Άμαξα με Πόνυ για βόλτα για τους μικρούς επισκέπτες
- Παιδική Χαρά
- Καφές – Φαγητό – Ποτό