27-29 Δεκεμβρίου 2022
5.30 μ.μ.
στo χώρο εργαστηρίων του Μύλου Ματσόπουλου

Χριστούγεννα φέτος με την μικρή Αλίκη, η οποία μέσα από την κουνελότρυπα βρέθηκε, ώ του θαύματος, στον Μύλο των Ξωτικών που ετούτη τη χρονιά γιορτάζει στη Χώρα των Θαυμάτων!

Και βέβαια εκεί, η Αλίκη συναντά τον Άγιο Βασίλη, στη στάση που κάνει κάθε χρόνο, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, στα Τρίκαλα για να μοιράσει τα θαυματουργά δώρα της αγάπης. Συναντά όμως και τα σκανταλιάρικα Ξωτικά του. Και μόλις το ρολόι του Κάστρου της πόλης χτυπήσει μεσάνυχτα, τα Ξωτικά αρπάζουν τη μικρή Αλίκη και … ονειροπερπατούν και αστροταξιδεύουν. Και, καθώς περνούν ανάμεσα σε δρόμους και σοκάκια, «στήνουν αυτί» κι ακούνε ιστορίες που λένε οι άνθρωποι πίσω από τα κλειστά παράθυρα. Ιστορίες μαγικές με θαύματα πολλά που βρίσκονται μέσα στους ίδιους τους ανθρώπους. Ιστορίες που έφτασαν στις μέρες μας από στόμα σε αυτί κι από αυτί σε στόμα. Αυτές τις ιστορίες η μικρή Αλίκη τις βάζει αμέσως στη καρδιά της και τις φυλάει για να τις ψιθυρίσει στα «ευήκοα ώτα» των παραμυθάδων, που μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς επισκέπτονται το Μύλο των Ξωτικών, για να μας ιστορήσουν στις Μέρες Παραμυθιού όσα «πήραν τ’ αυτιά» της Αλίκης στον μαγικό Κόσμο των Θαυμάτων.

Ακούσατε! Ακούσατε!!! Στη Χώρα των Θαυμάτων του Μύλου των Ξωτικών θα ταξιδέψουμε σε κόσμους μαγικούς, μέσα από ιστορίες που έχουν υφάνει οι λαοί της υφηλίου!!!
Ακούσατε! Ακούσατε!!! Ελάτε να συντροφέψουμε τους ήρωες των παραμυθιών που έρχονται από τόπους κοντινούς αλλά και από πολύ πολυυύ μακρινούς, από λαούς γνωστούς αλλά και εντελώς άγνωστους σε μας. Ελάτε να ταξιδέψουμε με παραμύθια όλου του κόσμου!

 

Οι σάλπιγγες θα ηχούν και θα διαλαλούν τις Μέρες του Παραμυθιού για άλλη μια χρονιά, για να ταξιδέψουν τις ιστορίες που γεννά ο άνθρωπος στην πλάση όλη … Ιστορίες με σπαθιά αλλά και με αερικά, ιστορίες με παλικαριές αλλά και με πονηριές, ιστορίες με κλάματα και γέλια, ιστορίες μαγικές μα και αρκετά σοφές… μέσα στην αναζωογονητικά παγωμένη και πάντα εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων στο Μύλο των Ξωτικών στη Χώρα των Θαυμάτων!

Ιστορίες που ταξίδεψαν από στόμα σε στόμα.
Ιστορίες που έλεγαν οι άνθρωποι σε όλο το κόσμο.
Ιστορίες που δυναμώνουν την ψυχή και τρέφουν την ελπίδα.
Ιστορίες που τις έφτιαχναν Παραμυθάδες,
κάτι μεγάλοι ψευταράδες … που έλεγαν Αλήθειες!
Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι είν’ τα παραμύθια!!!!

Ιστορίες για παιδιά;
(άνω των 4 ετών)

Ιστορίες και για μεγάλους!

Αρχή των Παραμυθιών!
Καλησπέρα της Αφεντιάς σας!

* Η είσοδος είναι ελεύθερη, το τίμημα όμως που οφείλει κανείς να καταβάλλει για να ακούσει τον αφηγητή, είναι η ήσυχη παρουσία του την ώρα που θα ιστορείται του ήρωα η δράση …

** Οι «Μέρες Παραμυθιού» επιμελούνται από την αφηγήτρια Μαρία Κατσανούλη

«Ταξιδεύοντας στη ράχη του βασιλιά Φοίνικα»
Γεωργία Λεμπέση

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Γεωργία Λεμπέση είναι ψυχολόγος. Μέσα από τη δουλειά της με τα παιδιά ασχολήθηκε με το λαϊκό παραμύθι και τα θεραπευτικά του οφέλη στον παιδικό ψυχισμό. Δουλεύοντας ψυχοθεραπευτικά το παραμύθι, γεννήθηκε παράλληλα η επιθυμία αφήγησης παραμυθιών σε ένα ευρύτερο κοινό, καθώς πιστεύει ότι τα παραμύθια είναι ένα «δώρο» που η προφορική παράδοση χάρισε στους ανθρώπους! Έτσι, από το 2013, εκτός από τους μικρούς της θεραπευμένους, κάνει αφηγήσεις σε παιδιά και ενήλικους, σε σχολεία και σε φεστιβάλ.

«Κάποτε ριζώνουν και τα λόγια…»
Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη, Βιολοντσέλο: Σταύρος Παργινός

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Αγνή Στρουμπούλη γεννήθηκε το 1952 στον Πειραιά – από τότε η θάλασσα.
Από το 1995 στα Ελληνικά λαϊκά παραμύθια. Μια άλλη θάλασσα μνήμης, ανακάλυψης και παρηγορίας.
Έχει κάνει ανθολογήσεις: «Παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές» και «Παραμύθια με αρειμάνιους δράκους» εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, «Το Πετειναράκι» εκδόσεις ΑΠ Χίος, «Κάτι κατεργάρηδες ποντικοί» και «Αχ! αυτοί οι καλικάντζαροι» εκδόσεις ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ, «Το κουντουνάκι» και «Ο δέντρος» εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ «Το περγαλιό» και «Το πετροκάραβο» εκδόσεις ΑΡΜΟΝΙΑ «νάνι, νάνι…» εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ
Επίσης έχει κάνει μεταφράσεις: «Κούκλες και Μαριονέτες», «Το θεατρικό παιχνίδι», «Κάστρα στην άμμο», «Λεξικό του Θεάτρου» στις εκδόσεις Gutenberg. «Μια γυναίκα: Καμίλλη Κλωντέλ» στις εκδόσεις της Εστίας. «Παραμύθια από το Κάιρο» στις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ.
Δικό της βιβλίο: «Η μύγα», μικρά πεζά εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ
Στο Ραδιόφωνο: δεκατρία χρόνια εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία.
20 χρόνια Εργαστήρια για την Τέχνη της Αφήγησης στο Δήμο Αθηναίων, στο Μουσείο Μπενάκη, σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες, κ.α.
Από το 2022 διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
27 χρόνια παραστάσεις Αφήγησης σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό· σε θέατρα, μουσεία, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, φυλακές, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα, μουσικές σκηνές, φεστιβάλ, πλατείες, συνέδρια.
Κι ακόμα πιο πριν: Κοινωνική λειτουργός και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Συνεχίζει ακάθεκτη.

 

Ο Σταύρος Παργινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές μαθαίνοντας μαντολίνο στην Κλασσική Μαντολινάτα Αθηνών με δάσκαλο τον κο Μιχάλη Βαινδηρλή. Το 1994 ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο στο Ελληνικό Ωδείο, στην τάξη της κας Ντάνας Χατζηγεωργίου από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Ως βιολοντσελίστας και μαντολινίστας έχει συμμετάσχει σε διάφορες ελληνικές ορχήστρες, σε θεατρικές και δισκογραφικές παραγωγές ενώ παράλληλα αποτελεί σταθερό μέλος σε ensembles μουσικής δωματίου και σχημάτων ποικίλων μουσικών κατευθύνσεων. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών

«Ποιο΄ναι τ’αηδόνι που λαλεί;»
Σοφήλια Τσορτέκη

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Σοφήλια Τσορτέκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας
Δραματικής Σχολής «Εμπρός» του Τάσου Μπαντή και απόφοιτος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο ‘’LA MAISON DU CONTE’’ στο Παρίσι.
Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια σωματικού θεάτρου, commedia de l’arte, theatre de objects (θέατρο των αντικειμένων), κουκλοθεάτρου, κινησιολογίας, χορού, φωνητικής, υποκριτικής, εμψύχωσης, κλόουν, παραδοσιακού τραγουδιού και συνεχίζει να αναζητά δρόμους που εξελίσσουν την τέχνη της.
Έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις: «Αίαντας» σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, «Questions» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, «Οιδίποδας» σε σκηνοθεσία Φοίβου Συμεωνίδη, «Ηλέκτρα» και «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Φένιας Παπαδόδημα, «Καρυοθραύστης» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ευγενικού.
Επίσης επιμελήθηκε καλλιτεχνικά τις παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε και ως αφηγήτρια: «Αισώπου Ήχοι», «Παραμύθι να ακούσω, παραμύθι να σου πω», «Μ’ αγαπά –δε μ’ αγαπά…», «Παραμύθια και ιστορίες για την αγάπη», «Τ΄ Αμοργιανά».
Ως βοηθός σκηνοθέτη συμμετείχε στις σκηνοθεσίες της Φένιας Παπαδόδημα, «Φλανδρώ» (Θέατρο) και «Το καταφύγιο στην Ομόνοια» (ντοκιμαντέρ).
Έχει συμμετάσχει ως αφηγήτρια στα φεστιβάλ «Γιορτή Παραμυθιών» (Κέα), «Κέλτικο
φεστιβάλ» (Αθήνα), «Φεστιβάλ αφήγησης Αθήνας», «Festival du conte» (Γαλλία), «Festiwalopowiadania» (Βαρσοβία), «Mix-up multilingual festival» (Γαλλία).